Składniki:
- 500 ml kremówki 36%
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- laska wanilii
- cukier do karmelizacji
Przygotowanie:
W misie umieścić żółtka, zmiksować je ale nie ucierać długo aby ich nie napowietrzyć. Do żółtek dolewać powoli ciepłą śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, pamiętając aby nie napowietrzać masy.
Krem przelać do żaroodpornych foremek/kokilek, najlepiej nalewać do 2,5 cm ich wysokości. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 1000C i piec około 50 min, aż krem będzie ścięty. Krem piekąc się nie powinien bulgotać. Po upieczeniu masa nie powinna być płynna. Na środku może być jeszcze lekko „galaretkowata”, w lodówce nabierze jeszcze odpowiedniej konsystencji.
Upieczony krem pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie schować do lodówki na min 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem krem posypać warstwą cukru i skarmelizować np. palnikiem. Można też cukier skarmelizować wstawiając foremki pod grzałkę górną piekarnika, na funkcji grill. Należy przy tym uważać aby nie przypalić. Podawać od razu po karmelizacji.