Płatki ryżowe to świetna alternatywa na śniadanie, kolację lub nawet deser dla płatków owsianych w formie owsianki, lub płatków jaglanych w formie jaglanki. Z płatków ryżowych to co będzie? Ryżanka? :) Moje płatki ugotowałam na mleku, dodając jeszcze odrobinę wiórków kokosowych a całość podałam z domową frużeliną wiśniową w pucharkach niczym deser. Płatki były takiej konsystencji jaką lubię – nie za rzadkie, nie za gęste, w sam raz. Kokos i wiśnia to bardzo zgrany duet, lecz inwencja jest bardzo wskazana i takie płatki można podać z ulubionymi dodatkami a już kilka wariacji smakowych chodzi mi po głowie :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżeczka cukru (do smaku)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka masła (można pominąć)
Do podania:
Przygotowanie:
Mleko, płatki ryżowe, cukier, masło i wiórki kokosowe umieścić w garnuszku, zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować na małym ogniu około 10-15 min aż płatki zmiękną. Pod koniec robią się gęstsze więc należy je mieszać. Po tym czasie palnik wyłączyć a płatki jeszcze na chwilę zostawić w garnuszku pod przykryciem.
Ciepłe płatki wyłożyć do miseczek/pucharków lub na talerze. Na wierzch wyłożyć frużelinę lub inne, dowolne dodatki: karmelizowane owoce, czekoladę, owocowe sosy, świeże owoce.
Smacznego!