Labneh

Labneh to ser przygotowywany z gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Jest banalnie prosty w wykonaniu, wystarczy tylko na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską odcedzić jogurt od serwatki. Czas odcedzania zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Serek labneh może być kremowej konsystencji, idealny do rozsmarowywania lub też bardziej zwartej, idealny do zrobienia aromatycznych kulek marynowanych w oliwie. Można dodawać do serka wszelakie przyprawy, zrobić serek na słodko, wytrawnie lub pozostawić neutralny. Na blogu są już przepisy z wykorzystaniem serka po 24h odcieku o bardzo kremowej konsystencji: z rzodkiewką i szczypiorkiemz ziołami i czekoladowy. Serek ze zdjęć jest po kilkudniowym odcieku, o zwartej ale wciąż kremowej konsystencji. Zróbcie sobie taki w domu :)

Składniki:

  • jogurt naturalny lub grecki, bez konserwantów, żelatyny i mleka w proszku (u mnie 3 opakowania jogurtu greckiego po 330 g)
  • sito
  • chusta serowarska lub gaza

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć chustą serowarską (kupiłam za 3,99 zł, wielokrotnego użytku) lub gazą tak, aby rogi luźno zwisały. Na chustę/gazę wyłożyć jogurty naturalne lub greckie. Brzegi gazy/chusty zebrać razem i zawiązać, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Można przykryć deseczką lub talerzykiem i na wierzch położyć coś do obciążenia. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku z gazą.

Po 24 h uzyskamy serek bardzo gęsty i kremowy idealny do zrobienia różnych wariacji smakowych: czekoladowy, z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorowy itd – idealny do smarowania pieczywa lub podania go skropionego oliwą i oprószonego ziołami, pieprzem i solą. Mój ulubiony to bez żadnych dodatków rozsmarowany na kromce chleba i polany miodem.

Aby otrzymać serek bardziej zwarty czas odcieku wynosi około 3-5 dni. Wspaniały jest na serniki lub do zrobienia pysznych kulek marynowanych w oliwie.

Czas odcieku i konsystencja w dużej mierze zależy od jakości użytego jogurtu. Ale zawsze gdyby wyszedł za gęsty – proces można odwrócić. Wystarczy z powrotem zmiksować serek z serwatką, lub jej częścią gdyby okazał się za zwarty lub jeśli wciąż za rzadki – zostawić dłużej na gazie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.