Naleśniki najlepsze dla początkujących – Wykonanie Julci

Przepis jest Pani Magdy Gessler. Naleśniki z przepisu tradycyjnego mi nie wychodziły, ale te wychodzą dobrze, tamte były pozaginane. Naleśniki te są grubsze i je się lepiej przewraca, dlatego są dobre dla początkujących. Są bardzo dobre i proste do wykonania – Julcia :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. położyć na talerz.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.