Przepis jest Pani Magdy Gessler. Naleśniki z przepisu tradycyjnego mi nie wychodziły, ale te wychodzą dobrze, tamte były pozaginane. Naleśniki te są grubsze i je się lepiej przewraca, dlatego są dobre dla początkujących. Są bardzo dobre i proste do wykonania – Julcia :)
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. położyć na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!