Składniki (keksówka 20 cm x 11 cm):
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 małe jajka lub jedno duże do mięsa
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- sól (1 łyżeczka), pieprz (1/2 łyżeczki), majeranek (1,5 łyżki) – do smaku
- 4 jajka (do ugotowania na twardo)
- plastry wędzonego boczku
Przygotowanie:
Cebulę obrać i zezłocić na odrobinie oleju. Mięso mielone, jajka, przyprawy i bułkę tartą umieścić w misie, wyrobić masę mięsną – robię mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, na końcu wlać wodę i ponownie wyrobić.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć połowę masy mięsnej, ułożyć jajka, wyłożyć resztę masy mięsnej i dobrze docisnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza z klopsa. Foremką stuknąć kilka razy o blat, aby uwolnić ostatnie pęcherzyki powietrzna. Na masę mięsną ułożyć plastry wędzonego boczku i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec około 60-80 min, aż klops zacznie odstawać od ścianek foremki. W razie gdyby podczas pieczenia boczek zbytnio się rumienił – przykryć folią aluminiową. Klops wystudzić, wyjąć z formy.