Spaghetti z pieczonym łososiem w sosie śmietanowym

Jakiś czas temu dostałam od mamy męża zestaw książeczek kulinarnych z serii „Nowa kuchnia włoska” wydawanych wraz z Gazetą Wyborczą, z roku 2007. Każda książeczka to zbiór sprawdzonych przepisów podobno na prawdziwe włoskie dania: spaghetti, makarony, risotta, babeczki itd. Ile tym w prawdy, tylko znającym tą kuchnię wiadomo. Na pierwszy ogień poszedł zbiór przepisów na makarony, jeden z przepisów stał się inspiracją na to danie: pasta z sosem śmietanowym i kiełbasą. Zamiast kiełbasy użyłam pieczonego łososia, dodałam koperku do sosu i wyszedł przepyszny, gotowy dosłownie w 15 min obiad. Sosy śmietanowe właściwie w taki sposób robię zawsze, zamieniam jedynie dodatki robiąc w ten sposób różne wariacje smakowe. Krótko mówiąc wyszło pysznie i nawet córci, która dzień wcześniej pieczonego łososia jeść nie chciała, zjadła makaron ze smakiem. Jakie było jej zdziwienie, gdy po obiedzie powiedziałam jej co jadła :)

Składniki:

  • 500 g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • około 200 g- 300 g pieczonego łososia* (użyłam z poprzedniego obiadu)
  • garść koperku
  • sól i pieprz
  • tarty ser do podania (najlepszy byłby parmezan)

Przygotowanie:

Zagotować wodę z solą na makaron (od razu zabrać się za przygotowywanie sosu, zanim makaron się ugotuje sos będzie już gotowy), do wrzątku wrzucić makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu, dostosowując miękkość makaronu do własnych preferencji. U nas zawsze jest ciut bardziej miękki aniżeli al’dente. Ugotowany makaron odcedzić – nie przelewać go zimną wodą.

Cebulę obrać i drobno pokroić, na dużej patelni lub w rondlu (później dodamy do tego makaron, musi się zmieścić) rozgrzać oliwę lub roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do zezłoconej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Wlać śmietanę i całość poddusić aż nadmiar płynów odparuje a sos się zagęści. Łososia rozdrobnić widelcem, dodać do sosu śmietanowego, dodać koperek, wymieszać i poddusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać na patelnię z sosem odcedzony makaron, wymieszać aż cały makaron będzie obtoczony w sosie. Wyłożyć na talerze, posypać tartym serem.

* łososia można przygotować na świeżo. Porcję łososia (bez skóry i ości) oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, delikatnie nasmarować oliwą i usmażyć na patelni, np. grillowej. Łososia się smaży kilka minut z każdej strony, aż białko się zetnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz