Pizza z boczkiem wędzonym, suszonymi pomidorami, cebulką i pieczarkami

Do zbiorów z przepisami na pizzę dołącza wersja z wędzonym boczkiem, suszonymi pomidorami, przysmażoną cebulką i pieczarkami. Spód z tego przepisu wychodzi cienki i chrupiący, ale jak zawsze można użyć dowolnego, ulubionego przepisu na ciasto. Kropeczką nad „i” był oczywiście sos czosnkowy. Pyszna była ta pizza!

Składniki:

Składniki na sos pomidorowy (na 3-4 spody):

  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
  • przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Na końcu zblendować całość.

Ciasto na spód (na 3-4 spody):

  • 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatki na jeden spód:
  • cebula
  • boczek wędzony w plastrach
  • pieczarki (5-6 sztuk)
  • suszone pomidory
  • tarty ser żółty
  • bazylia
Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Boczek i suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki wg uznania. Pieczarki oczyścić (ładnych, białych nie obieram), pokroić w plastry i podsmażyć na patelni aż nadmiar płynów odparuje.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, szklankę letniej wody, oliwę z oliwek lub olej.
Zrobić rozczyn – w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty. 
Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.
Spody posmarować sosem. Na wierzch rozłożyć równomiernie wszystkie dodatki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury piekarnika, u mnie 240oC w opcji grzania dół + termoobieg. Piec około 12 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Gotową pizzę wyjąć i posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.