Rigatoni z pomidorami i pieczarkami

Dania z makaronem cenię sobie za szybkość przygotowania, a przede wszystkim za smak. Ostatnio będąc na zakupach zaopatrzyłam się w różne kształty makaronów. Jednym z nich jest rigatoni, makaron o karbowanej powierzchni, większej średnicy niż penne i cięty na prosto. Korzystając z książeczki Nowa Kuchnia Włoska: Makarony z 2007 przygotowałam sos z pomidorami i pieczarkami. Nie wiem na ile to danie jest włoskie, bo nie dane mi było posmakować nigdy prawdziwej włoskiej kuchni ale wiem jedno, pyszne jest!

Składniki:

  • 500 g makaronu (u mnie rigatoni, może być każdy inny kształt)
  • oliwa z oliwek
  • 125 boczku wędzonego (pokrojonego w kosteczkę)
  • 2 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
  • 400 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • puszka pomidorów wraz z sokiem (400 g)
  • 1 papryczka chili (bez pestek, pokrojona drobno – pominęłam)
  • sól i czarny pieprz
  • 90 ml kremówki (36%)
  • 100 g parmezanu lub sera pecorino (startego – dałam polski, twardy ser)

Przygotowanie:

W dużym garnku wstawić wodę z solą na makaron (zacząć robić już sos), na wrzątek wrzucić makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu lub do ulubionej miękkości makaronu. U mnie zawsze bardziej miękki niż al dente. Makaron odcedzić.

Rozgrzać dużą patelnię, dodać odrobinkę oliwy (jeśli boczek jest tłusty, pominąć), usmażyć boczek aż stanie się złoty i chrupiący. Dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, puszkę pomidorów i chili (jeśli używacie). Wszystko smażyć około 15 min, aż grzyby będą miękkie, pomidory się rozpadną, a sos troszkę odparuje. Wlać śmietanę kremówkę, pogotować 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem dodać odcedzony makaron i 2/3 startego sera. Dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze, posypać resztą startego sera. Można posypać również pokrojonymi drobno listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.