Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudne. Dla urozmaicenia czasami robię różne roladki, tym razem zrobiłam z farszem pieczarkowym znanym już z pasztecików. Pyszny jest również farsz pieczarkowy z serem, który z kolei użyłam w grzebieniach. Moje roladki były obficie nadziane pieczarkami, tak jak lubimy, więc z tej porcji farszu wyszły mi trzy spore rolady. Jednak spokojnie można przygotować sześć mniejszych roladek. Roladki najpierw obsmażam na złoto na patelni a później dopiekam w piekarniku. W ten sposób unikam przypalenia na patelni i mam pewność, że mięso nie jest surowe w środku. Zrezygnować można również z panierki – gotowe rolady należy wtedy obtoczyć w mące i smażyć, następnie poddusić. Jednak moja rodzinka najbardziej ze schabowych lubi …. panierkę, więc obowiązkowo musiała być.
Składniki:
- kotlety schabowe (3 wielkie lub 6 małych)
- mąka
- jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
- 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
- olej
Przygotowanie:
Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarować porcję farszu, zwinąć w roladę. Każdą roladę obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony. Następnie polecam roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.
Smacznego!