Jogurtowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Wyborne, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasto jogurtowe z przepisu Julianny. U mnie wersja z rabarbarem i truskawkami, owoce zamiast wmieszać do ciasta jak Julianna, rozłożyłam tylko na cieście. Bałam się, że wyjdzie mi zakalec ponieważ użyłam mrożonych truskawek – zaraz rozpocznie się sezon na świeże, więc musiałam pozbyć się zapasów z zamrażarki. Nic z tego, ciasto udźwignęło ciężar owoców, pięknie wyrosło i nawet mrożone owoce mu nie straszne. To jedno z tych ciast, które można piec na okrągło zmieniając tylko owoce, które aktualnie mamy w sezonie. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny (dałam cukier ze skórką cytrynową)
  • 300 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • szklanka truskawek (miałam mrożone)
Kruszonka:

  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 2/3 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić. Składniki kruszonki umieścić w miseczce i wyrobić palcami lub widelcem.

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, olej, cukier i skórkę cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25 cm x 30 cm), rozłożyć rabarbar i truskawki (mrożonych nie rozmrażałam), na wierzch wyłożyć kruszonkę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Z mrożonymi truskawkami piekłam 55 min.

Ciasto wystudzić najpierw w blaszce, później wyłożyć na kratkę do pieczenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz