Sos różowy łagodny

Sos zwany różowym przygotowany jest na bazie majonezu, jogurtu naturalnego lub greckiego oraz słodkiego ketchupu. Ma piękny pastelowy kolor, bardziej łososiowy aniżeli różowy. Jest łagodny, delikatny, lekko słodkawy i świetnie równoważy ostrość dań mięsnych, na przykład ostrych marynat do grilla. Z powodzeniem można zrobić także jego pikantną wersję. Sos różowy oprócz do mięsa świetnie pasuje do jajek, pizzy, frytek, różnych wytrawnych placuszków, hamburgerów, hot dogów i dań podobnych. Przyrządziłam go z myślą o pulled pork, którą podawałam w picie i z surówką. Przepis Szymanderskiej i Jesiołowskiej „Kuchnia Polska na wszystkie okazje” – zwiększyłam tylko ilość ketchupu, oryginalnie 2 łyżki ani nie wnosiły nic do smaku, ani do koloru.

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu (używam domowego)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3-4 łyżki słodkiego ketchupu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta curry (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu umieścić w miseczce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić przed aby smaki dobrze się połączyły.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.