Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i pianką

Ciasto na wzór szarlotki pod bezą, z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami. Dodatek mąki ziemniaczanej do warstwy owocowej gwarantuje jej stabilność po upieczeniu. Ciasto pięknie się kroi i owoce nie wypływają. Beza nie jest chrupka jak w przypadku tego ciasta kruchego, jest to pianka na której pojawiły się piękne krople rosy, osładzająca lekko kwaskowatą warstwę rabarbaru z truskawkami. Polecam :)

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 350 g mąki
  • 3 żółtka (białka do bezy)
  • 220 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • skórka starta z cytryny (można pominąć)
  • szczypta soli
Rabarbar i truskawki:
  • 1 kg rabarbaru obranego i pokrojonego na małe kawałki
  • 0,5 kg truskawek (użyłam mrożone)
  • 0,5 szklanki cukru + łyżka wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Robię w mikserze – siekam nożem w food procesorze. Blachę (u mnie 37 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą/kaszą manną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Gdy ciasto się chłodzi przygotować rabarbar i bezę.

Na suchą patelnię wsypać cukier z łyżką wody, postawić na palnik i skarmelizować cukier – uważać aby nie przypalić. Do karmelu szybko dodać rabarbar i truskawki, wymieszać i poddusić około 5 min aż nadmiar soku odparuje. W międzyczasie gdy sok będzie odparowywał do miseczki odjąć 3 łyżki wytwarzanego soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce będą odparowane wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać i podgotować krótko aby owoce straciły surowy posmak mąki.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2200C, piec około 15 min aż ciasto się podpiecze na złoto.

Pod koniec pieczenia zrobić bezę – białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier w trzech turach i zmiksować.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika nie wyłączając go. Zmniejszyć temperaturę do 1700C.

Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch bezę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20-25 min (z funkcją termoobiegu).

Po upieczeniu ciasto zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.