Składniki:
- 350 g mąki
- 3 żółtka (białka do bezy)
- 220 g masła
- 80 g cukru pudru
- skórka starta z cytryny (można pominąć)
- szczypta soli
- 1 kg rabarbaru obranego i pokrojonego na małe kawałki
- 0,5 kg truskawek (użyłam mrożone)
- 0,5 szklanki cukru + łyżka wody
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wsypać cukier z łyżką wody, postawić na palnik i skarmelizować cukier – uważać aby nie przypalić. Do karmelu szybko dodać rabarbar i truskawki, wymieszać i poddusić około 5 min aż nadmiar soku odparuje. W międzyczasie gdy sok będzie odparowywał do miseczki odjąć 3 łyżki wytwarzanego soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce będą odparowane wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać i podgotować krótko aby owoce straciły surowy posmak mąki.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2200C, piec około 15 min aż ciasto się podpiecze na złoto.
Pod koniec pieczenia zrobić bezę – białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier w trzech turach i zmiksować.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika nie wyłączając go. Zmniejszyć temperaturę do 1700C.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch bezę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20-25 min (z funkcją termoobiegu).
Po upieczeniu ciasto zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.