Waniliowe placuszki ryżowe

Niekiedy zdarza się, że po obiedzie zostaje mi ugotowany ryż. Jestem wielką fanką kuchni resztkowej i nie lubię marnować jedzenia więc gdy na stronie Mirabelkowy Blog znalazłam przepis na racuszki ryżowe, bardzo przypadł mi do gustu. Tym bardziej, że to przepis na słodkie racuszki. Nawet mój mąż, który za ryżem nie przepada zjadł je z wielkim apetytem. Placuszki robiłam już wielokrotnie i już przyłapałam się na tym, że do obiadów specjalnie gotuję więcej ryżu aby coś pozostało :)

Składniki:

  • 200 g ugotowanego już ryżu (1 szklanka) * 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego lub śmietany kwaśnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (np. domowy)
  • olej do smażenia
* gdy ryż gotujemy specjalnie do placuszków na świeżo jest to 1/2 szklanki ryżu ugotowanego tym sposobem
Do podania:
  • cukier puder
  • dowolne świeże owoce
  • konfitury, dżem, frużelina
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać mąkę, proszek, cukier waniliowy i na końcu ugotowany ryż. Wymieszać ciasto, będzie dość gęste. Na patelni rozgrzać olej – około 1 cm warstwę, na rozgrzany olej kłaść łyżką porcję ciasta, smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron aż do zezłocenia. Usmażone placuszki odsączać z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Podawać wg uznania z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.