Mezze Penne Tricolore z kurczakiem i świeżymi warzywami

Dania makaronowe są nieocenione w mojej kuchni. Cenię je za szybkość przygotowania, prostotę oraz wyśmienity smak. Tym razem zagościł u nas makaron Mezze Penne Tricolore firmy Barilla, makaron penne kolorowy. Nie musiałam wiele myśleć jak go podać, ponieważ przepis był na opakowaniu. To nie jest lokowanie produktu, po prostu muszę podać źródło przepisu, z którego korzystałam :) Od siebie dodałam tylko kurczaka, aby danie było bardziej treściwe. Sos za sprawą wcześniej przypieczonej papryki nabrał fantastycznego aromatu i smaku – dlatego nie warto z tego rezygnować, choć można ułatwić sobie przepis i dodać paprykę bez wcześniejszego opiekania. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 350 g dowolnego makaronu (penne, penne kolorowy, kokardki itp.)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g dojrzałych pomidorów (dałam pomidory w puszce 400 g)
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • 100 g cukinii
  • 150 g bakłażana
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanych liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 40 g sera (dałam polski twardy)

Przygotowanie:

Aby przyspieszyć sobie pracę najlepiej przygotować wszystkie elementy dania. 
Papryki opalić palnikiem lub ułożyć na blasze i opalić w piekarniku – najwyższa moc piekarnika, opcja grill, aż skórka będzie praktycznie czarna. Następnie zdjąć skórkę z opalonych papryk (najlepiej włożyć papryki do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i po chwili potrzeć woreczkiem, skórka sama zejdzie lub skórkę zdrapać nożykiem). Z obranych papryk usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w paseczki.

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ząbki czosnku drobno pokroić.

Cukinię i bakłażana umyć, następnie pokroić w paski, jak wcześniej paprykę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, wykroić zdrewniałe końcówki i pokroić w kostkę (można wcześniej usunąć gniazda nasienne – nigdy tego nie robię, a tym razem dałam pomidory z puszki).

Wstawić wodę z solą na makaron i zacząć przygotowywać sos. W międzyczasie gdy woda zawrze, wrzucić makaron i gotować do ulubionej twardości. Gotowy makaron odcedzić.

W dużym garnku lub rondlu (tak aby później zmieścił się makaron) rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić czosnek i zezłocić. Do czosnku dodać kurczaka i przysmażyć na złoto. Następnie dodać bakłażana, po chwili cukinię, paprykę i na koniec pomidory. Przykryć pokrywą i poddusić aż warzywa zmiękną ale się nie rozgotują. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i 2 minuty podgrzać całość. Wyłączyć palnik, dodać posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii, wymieszać i nałożyć na talerze, posypać startym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *