Składniki:
- 350 g dowolnego makaronu (penne, penne kolorowy, kokardki itp.)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g dojrzałych pomidorów (dałam pomidory w puszce 400 g)
- 2 papryki (np. żółta i czerwona)
- 100 g cukinii
- 150 g bakłażana
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych liści świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 40 g sera (dałam polski twardy)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ząbki czosnku drobno pokroić.
Cukinię i bakłażana umyć, następnie pokroić w paski, jak wcześniej paprykę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, wykroić zdrewniałe końcówki i pokroić w kostkę (można wcześniej usunąć gniazda nasienne – nigdy tego nie robię, a tym razem dałam pomidory z puszki).
Wstawić wodę z solą na makaron i zacząć przygotowywać sos. W międzyczasie gdy woda zawrze, wrzucić makaron i gotować do ulubionej twardości. Gotowy makaron odcedzić.
W dużym garnku lub rondlu (tak aby później zmieścił się makaron) rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić czosnek i zezłocić. Do czosnku dodać kurczaka i przysmażyć na złoto. Następnie dodać bakłażana, po chwili cukinię, paprykę i na koniec pomidory. Przykryć pokrywą i poddusić aż warzywa zmiękną ale się nie rozgotują. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i 2 minuty podgrzać całość. Wyłączyć palnik, dodać posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii, wymieszać i nałożyć na talerze, posypać startym serem.