Naleśniki zapiekane z serem i karmelizowanym rabarbarem

Naleśniki te próbowałam zrobić od razu gdy tylko zaczął się sezon rabarbarowy. Jednak gdy zabierałam się za smażenie naleśników na oczach domowników, znikały jeden za drugim zaraz po usmażeniu. W końcu się udało. Pyszne zapiekane naleśniki z puszystym serkiem, kwaskowatym rabarbarem pod śmietankową pierzynką. Możecie wykorzystać ten przepis na naleśniki lub skorzystać ze swojego ulubionego. Inspirowałam się przepisem Marty z bloga Marta-gotuje.pl – pierzynka pozostała bez zmian, jest doskonała :)

Składniki (12-14 sztuk):

Naleśniki:
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła
Przygotować ciasto na naleśniki. Jaja wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, wodę i olej/masło. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 min aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle lub oleju lub najlepiej – bez dodatku żadnego tłuszczu (tylko przed pierwszym naleśnikiem wlewam odrobinkę oleju). Dzięki dodanemu tłuszczowi do ciasta, naleśniki nie przywierają do patelni i można smażyć bez zbędnego tłuszczu. Warunkiem jest posiadanie dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. 
Farsz serowy:
  • 400 g twarogu z kostki
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Na koniec ubić białko w osobnym naczyniu i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Karmelizowany rabarbar:
  • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
  • 100 g cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki wody
Na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar i imbir. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
Pierzynka śmietanowa:
  • 150 ml śmietanki kremówki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
Wszystkie składniki zmiksować razem, tak aby masa nie posiadała grudek.

Przygotowanie:

Na każdym naleśniku rozsmarować porcję masy serowej (1 łyżka), na jednym brzegu nałożyć porcję karmelizowanego rabarbaru. Brzegi naleśnika założyć ku środkowi, całość zwinąć delikatnie w rulon, podobnie jak krokiety.

Zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, zalać całość masą śmietankową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, piec około 40 min aż naleśniki od spodu wchłoną masę śmietankową, jej nadmiar się ładnie zagęści a wierzch troszkę przyrumieni.

Podawać ciepłe wg uznania – z owocowymi sosami, posypane cukrem pudrem lub ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz