Naleśniki te próbowałam zrobić od razu gdy tylko zaczął się sezon rabarbarowy. Jednak gdy zabierałam się za smażenie naleśników na oczach domowników, znikały jeden za drugim zaraz po usmażeniu. W końcu się udało. Pyszne zapiekane naleśniki z puszystym serkiem, kwaskowatym rabarbarem pod śmietankową pierzynką. Możecie wykorzystać ten przepis na naleśniki lub skorzystać ze swojego ulubionego. Inspirowałam się przepisem Marty z bloga Marta-gotuje.pl – pierzynka pozostała bez zmian, jest doskonała :)
Składniki (12-14 sztuk):
Naleśniki:
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła
Przygotować ciasto na naleśniki. Jaja wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, wodę i olej/masło. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 min aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle lub oleju lub najlepiej – bez dodatku żadnego tłuszczu (tylko przed pierwszym naleśnikiem wlewam odrobinkę oleju). Dzięki dodanemu tłuszczowi do ciasta, naleśniki nie przywierają do patelni i można smażyć bez zbędnego tłuszczu. Warunkiem jest posiadanie dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Farsz serowy:
- 400 g twarogu z kostki
- 1 jajko (białko i żółtko osobno)
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Na koniec ubić białko w osobnym naczyniu i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Karmelizowany rabarbar:
- 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
- 100 g cukru z wanilią
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki wody
Na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar i imbir. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
Pierzynka śmietanowa:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
Wszystkie składniki zmiksować razem, tak aby masa nie posiadała grudek.
Przygotowanie:
Na każdym naleśniku rozsmarować porcję masy serowej (1 łyżka), na jednym brzegu nałożyć porcję karmelizowanego rabarbaru. Brzegi naleśnika założyć ku środkowi, całość zwinąć delikatnie w rulon, podobnie jak krokiety.
Zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, zalać całość masą śmietankową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, piec około 40 min aż naleśniki od spodu wchłoną masę śmietankową, jej nadmiar się ładnie zagęści a wierzch troszkę przyrumieni.
Podawać ciepłe wg uznania – z owocowymi sosami, posypane cukrem pudrem lub ze świeżymi owocami.
Smacznego!