Ciasto na maślance ze strony Moje Wypieki to kolejne ciasto, które można piec cały rok zmieniając tylko sezonowe owoce. Na blogu już jest pyszne ciasto ze śliwkami, a tym razem dwukolorowe ciasto z truskawkami i kruszonką, oprószone cukrem pudrem.
Składniki (forma 30 cm x 25 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
- 1 płaska łyżka kakao + 1 łyżka maślanki
- 350 g truskawek (odszypułkowane, przekrojone na pół)
Kruszonka:
- 50 g roztopionego masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 opakowanie (16 g)
Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i wyrobić na kruszonkę.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem przesiać i odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżka po łyże cukier zwykły i waniliowy, ciągle ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ciągle ubijając wlewać stróżką olej. Na końcu dodać maślankę na przemian z przesianą mąką z proszkiem, mieszać już tylko do połączenia.
2/3 białego ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie 30 cm x 25 cm) i wyrównać szpatułką. Do reszty ciasta dodać kakao i 1 łyżkę maślanki, wymieszać. Łyżką wyłożyć ciemne ciasto na białe tworząc łatki. Wierzch ciasta obsypać delikatnie bułką tartą i ułożyć połówki truskawek – rozcięciem ku górze. Całość posypać kruszonką.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C i piec około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!