Pyszne, niezawodne knedle serowe z przepisu na pierogi leniwe. Tym razem część mąki zastąpiłam kaszą manną. Z podanych proporcji wyszło mi 12 ogromnych knedli – miałam duże truskawki :)
Składniki:
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 3 łyżki cukru (najlepiej z wanilią)
- świeże truskawki (umyte, odszypułkowane)
Do podania:
- jogurt naturalny
- masło
- zrumieniona bułka tarta
Przygotowanie:
Twaróg włożyć do miski i rozgnieść widelcem (można przepuścić przez praskę lub zmielić), dodać jajka, mąkę, kaszę manną, cukier i dobrze wyrobić. Ciasto może delikatnie się kleić ale nie dosypywać więcej mąki aby knedle nie wyszły twarde.
Rękoma odrywać kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, układać truskawki, zlepiać w kulę i odkładać na tacę oprószoną mąką.
Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać wg upodobania.
Smacznego!