Knedle serowe (z kaszą manną) i truskawkami

Pyszne, niezawodne knedle serowe z przepisu na pierogi leniwe. Tym razem część mąki zastąpiłam kaszą manną. Z podanych proporcji wyszło mi 12 ogromnych knedli – miałam duże truskawki :)

Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru (najlepiej z wanilią)
  • świeże truskawki (umyte, odszypułkowane)
Do podania:
  • jogurt naturalny
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta

Przygotowanie:

Twaróg włożyć do miski i rozgnieść widelcem (można przepuścić przez praskę lub zmielić), dodać jajka, mąkę, kaszę manną, cukier i dobrze wyrobić. Ciasto może delikatnie się kleić ale nie dosypywać więcej mąki aby knedle nie wyszły twarde.

Rękoma odrywać kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, układać truskawki, zlepiać w kulę i odkładać na tacę oprószoną mąką.

Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać wg upodobania.


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *