Kiedy moja babcia była w pełni sił, jednym z ciast jakie dla nas piekła był puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym. Wspomnienie odżyło kiedy na Moich Wypiekach pojawił się tradycyjny
biszkopt z kremem budyniowym i owocami i już wiedziałam, że u nas też takie ciacho musi się pojawić. Babcia zawsze robiła krem budyniowy na bazie masła, na MW pojawiło się mascarpone a ja od kilku już lat robię takie kremy budyniowe z dodatkiem kremówki i właśnie taki krem dziś Wam proponuję, na własnoręcznie przygotowanym budyniu – bez użycia gotowego proszku. Budyń gotujemy dwa razy gęstszy niż taki normalny, więc wychodzi bardzo gęsty, wymagający energicznego i ciągłego mieszania, tak aby się nie przypalił. I powiem w tajemnicy, że nawet mój mąż nie lubiący budyniu zajadał się ciastem ze smakiem. Polecam bardzo!
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.
Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru (najlepiej z wanilią)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml kremówki + 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Ugotować budyń: do garnuszka wlać szklankę mleka i wsypać cukier. Garnek wstawić na palnik. W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje zmniejszyć moc palnika i wlać rozrobione mąki, ugotować budyń ciągle i energicznie mieszając. Budyń będzie bardzo gęsty. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i wierzch nakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu – w ten sposób unikniemy kożucha. Budyń ostudzić do temperatury pokojowej a następnie schłodzić w lodówce – budyń zatem można ugotować dzień wcześniej.
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – uważać aby nie zagotować żelatyny, ponieważ wtedy straci swoje właściwości żelujące. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremówki (zahartować) i ciągle ubijając wlać strużką żelatynę do kremówki, dobrze zmiksować.
Budyń umieścić w misie miksera i zacząć miksować. Partiami dodawać ubitą kremówkę z żelatyną i miksować do otrzymania puszystego, jednolitego kremu.
Dodatkowo:
- truskawki lub inne owoce
- 2 galaretki
Przygotowanie:
Na upieczony biszkopt wyłożyć krem budyniowy i poukładać owoce, lekko wciskając je w krem. Blachę z owocami i kremem schłodzić w lodówce aż krem zgęstnieje i będzie można wylać galaretki – zajmie to około 1 godziny.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Można zmniejszyć ilość wody, np. 2 galaretki + 500 ml, lecz ja zawsze robię pełną porcję. Tężejącą galaretkę wylać na krem budyniowy i całość wstawić do lodówki aż galaretka stężeje całkowicie.
Smacznego!
Related