Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym

W miniony weekend piekłam bułki hamburgerowe, po dwóch dniach zostało mi jeszcze kilka sztuk, które świeżością nie grzeszyły. Nie lubię marnować jedzenia więc na szybko wykorzystałam farsz pieczarkowy z serem, który przygotowywałam kiedyś w grzebieniach i powstały małe zapiekanki. Do przygotowania tradycyjnych zapiekanek polecam użycie bagietki. Było szybko i pysznie :)

Składniki:

  • pieczywo (2 duże bagietki/6 bułek/kromki chleba)
  • masło

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 g + 50 g sera żółtego startego na tarce
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie:

Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser (200 g), dobrze wymieszać.

Bagietki lub bułki przekroić, posmarować masłem i nałożyć dość grubo farszu. Posypać resztą sera. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i zapiekać około 15-20 min.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.