W miniony weekend piekłam bułki hamburgerowe, po dwóch dniach zostało mi jeszcze kilka sztuk, które świeżością nie grzeszyły. Nie lubię marnować jedzenia więc na szybko wykorzystałam farsz pieczarkowy z serem, który przygotowywałam kiedyś w grzebieniach i powstały małe zapiekanki. Do przygotowania tradycyjnych zapiekanek polecam użycie bagietki. Było szybko i pysznie :)
Składniki:
- pieczywo (2 duże bagietki/6 bułek/kromki chleba)
- masło
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 200 g + 50 g sera żółtego startego na tarce
- pieprz, sól
- olej
Przygotowanie:
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser (200 g), dobrze wymieszać.
Bagietki lub bułki przekroić, posmarować masłem i nałożyć dość grubo farszu. Posypać resztą sera. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i zapiekać około 15-20 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!