Składniki:
- główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego (miałam łopatkę wieprzową)
- 3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody do gotowania
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki
- wywar z gotowanych gołąbków (miałam 2 l)
- koncentrat pomidorowy (200 g)
- odrobina cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę z czosnkiem Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.
Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.
Duży garnek wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki. Na wierzch można ułożyć pozostałe liście. Całość zalać wodą aż do zakrycia gołąbków i wstawić garnek na palnik. Gołąbki gotować około 60 min od zagotowania. Będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka. Gołąbki po ugotowaniu przełożyć do naczynia i zachować wywar na sos.
Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie lub oleju. Pod koniec dodać mąkę i przesmażyć. Wlać wywar z gotowania gołąbków, dodać koncentrat i przegotować. Całość zblendować i na sam koniec przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Gołąbki podawać wg uznania, np. z młodymi ziemniaczkami, polane sosem, prosto z gotowania lub podsmażone.