Gołąbki z mięsem i ryżem

Zabierałam się za gołąbki już dłuższy czas. W końcu kupiłam ogromną kapustę, której liście starczyły mi na przygotowanie dwóch rodzajów gołąbków, tradycyjnych z mięsem i ryżem oraz z farszem od ruskich pierogów. Gołąbki według życzenia domowników ugotowałam tak jak zawsze moja mama robiła i z otrzymanego wywaru przygotowałam sos pomidorowy z koncentratem na zasmażce. Do gołąbków polecam również sos przygotowany ze świeżych pomidorów. Było pysznie, uwielbiamy takie tradycyjne gołąbki :)

Składniki:

  • główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (miałam łopatkę wieprzową)
  • 3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody do gotowania
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Sos pomidorowy:
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • wywar z gotowanych gołąbków (miałam 2 l)
  • koncentrat pomidorowy (200 g)
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej, dodać surowy ryż, chwilkę przesmażyć. Gdy będzie przezroczysty zalać zimną wodą, po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 15 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia. 
Na patelni przesmażyć drobno pokrojony czosnek, gdy będzie złocisty dodać pokrojoną cebulę i zezłocić.

W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę z czosnkiem Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Duży garnek wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki. Na wierzch można ułożyć pozostałe liście. Całość zalać wodą aż do zakrycia gołąbków i wstawić garnek na palnik. Gołąbki gotować około 60 min od zagotowania. Będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka. Gołąbki po ugotowaniu przełożyć do naczynia i zachować wywar na sos.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie lub oleju. Pod koniec dodać mąkę i przesmażyć. Wlać wywar z gotowania gołąbków, dodać koncentrat i przegotować. Całość zblendować i na sam koniec przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Gołąbki podawać wg uznania, np. z młodymi ziemniaczkami, polane sosem, prosto z gotowania lub podsmażone.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *