Sałatka z młodymi ziemniakami

Na młode ziemniaki czekam zawsze z niecierpliwością, szczególnie na te maluteńkie, które stojąc przy miseczce z wodą skrobię. Najlepszy nasz obiad latem to młode ziemniaczki z sadzonym jajkiem, do tego mizeria – istna uczta. Tym razem z młodych ziemniaków przygotowałam sałatkę, którą podałam do dań z grilla. Do sałatki dałam całe okrągłe ziemniaczki, te większe przekroiłam tylko na pół. Można również ziemniaki pokroić w grubsze plastry – to już kwestia gustu. Idealnie do tej sałatki nadadzą się też ziemniaki pozostałe z obiadu. Sałatkę polecam bardzo :)

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3-4 ogóreczki małosolne/kiszone
  • garść pokrojonego szczypioru
Sos jogurtowy z koperkiem:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • odrobina cukru
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Ugotowane większe ziemniaki pokroić na duże kawałki, małe zostawić w całości i przełożyć do większej miski. Rzodkiewkę pokroić na półplasterki, ogórki pokroić w kosteczkę lub także w półplasterki, dodać do ziemniaków wraz ze szczypiorem.

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku i wlać do miski z ziemniakami. Delikatnie przemieszać. Całość przed podaniem warto schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.