Na młode ziemniaki czekam zawsze z niecierpliwością, szczególnie na te maluteńkie, które stojąc przy miseczce z wodą skrobię. Najlepszy nasz obiad latem to młode ziemniaczki z sadzonym jajkiem, do tego mizeria – istna uczta. Tym razem z młodych ziemniaków przygotowałam sałatkę, którą podałam do dań z grilla. Do sałatki dałam całe okrągłe ziemniaczki, te większe przekroiłam tylko na pół. Można również ziemniaki pokroić w grubsze plastry – to już kwestia gustu. Idealnie do tej sałatki nadadzą się też ziemniaki pozostałe z obiadu. Sałatkę polecam bardzo :)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3-4 ogóreczki małosolne/kiszone
- garść pokrojonego szczypioru
Sos jogurtowy z koperkiem:
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- odrobina cukru
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ugotowane większe ziemniaki pokroić na duże kawałki, małe zostawić w całości i przełożyć do większej miski. Rzodkiewkę pokroić na półplasterki, ogórki pokroić w kosteczkę lub także w półplasterki, dodać do ziemniaków wraz ze szczypiorem.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku i wlać do miski z ziemniakami. Delikatnie przemieszać. Całość przed podaniem warto schłodzić.
Smacznego!