Ricotta Hotcakes Niggeli Lawson

Lekkie jak puch, delikatnie placuszki. Najlepsze na ciepło podane z owocami lub owocowymi sosami. Posypane tylko cukrem pudrem też będą smaczne, lecz jak dla mnie mało wyraziste. W przepisie Nigelli oleju nie dodaje się do ciasta, ja tak jak do naleśników dodaję olej i już później smażę bez tłuszczu. Polecam :)

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka 2%
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju (oryginalnie z orzeszków ziemnych)
Do podania:
  • świeże owoce
  • sosy owocowe
  • syrop klonowy
  • miód

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Dokładnie zmieszać w misce ricottę, mleko, olej i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać do reszty ciasta delikatnie mieszając.

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju lub na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć krótko z każdej strony, do otrzymania złotego koloru.
Podawać na ciepło ze świeżymi owocami lub sosami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.