Prosta, szybka i bardzo smaczna suróweczka poleca się jako dodatek do obiadów. Zapewne znana każdemu. Mi do młodej kapusty wystarczy tylko marchewka i koperek, taką lubię najbardziej.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- garść posiekanego koperku
- sól
- pół łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Młodą kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski i nasolić, ugnieść troszkę ręką, zostawić na chwilkę aby kapusta puściła nadmiar soków. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soków, dodać utartą marchew, koperek, cukier i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i spróbować – w razie potrzeby dosolić lub dodać więcej cukru. Zostawić na około godzinę aby smaki się przegryzły. Surówka również smaczna jest kolejnego dnia.
Smacznego!