Surówka z młodej kapusty

Prosta, szybka i bardzo smaczna suróweczka poleca się jako dodatek do obiadów. Zapewne znana każdemu. Mi do młodej kapusty wystarczy tylko marchewka i koperek, taką lubię najbardziej.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Młodą kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski i nasolić, ugnieść troszkę ręką, zostawić na chwilkę aby kapusta puściła nadmiar soków. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soków, dodać utartą marchew, koperek, cukier i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i spróbować – w razie potrzeby dosolić lub dodać więcej cukru. Zostawić na około godzinę  aby smaki się przegryzły. Surówka również smaczna jest kolejnego dnia.

Smacznego!

Dodaj komentarz