Póki nie zrobiłam, nie uwierzyłam. Ogórki małosolne na sucho już w ubiegłym roku podbiły blogi kulinarne i królują również w tym roku. Do ogóreczków potrzebujemy mocnego woreczka foliowego, takiego specjalnego na mrożonki, przypraw i kopru – bez dodatku wody. Dzięki temu nawet na wakacjach czy na wyjeździe możemy przygotować sobie ogóreczki małosolne, które na kolejny dzień już można jeść. W smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, mają za to intensywniejszy kolor, są bardziej jędrne i chrupkie. Ogóreczki pycha, a przepis od Julianny :)
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 baldachy kopru
- kawałek korzenia chrzanu (wielkości kciuka)
- liść chrzanu
- 2-3 liście czarnej porzeczki/wiśni (można pominąć)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka soli
- mocny worek foliowy na mrożonki o pojemności ok 4 l
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na około godzinę. Następnie wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręczniczkiem lub serwetką i obciąć piętki. Chrzan obrać i pokroić w słupki, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Ogórki włożyć do worka, dodać liście, koper, czosnek, chrzan. Wsypać sól i gorczycę, potrząsając całość wymieszać aby przyprawy dobrze pokryły ogórki.
Worek mocno ścisnąć, żeby wyszło powietrze. Całość związać lub nałożyć klips. Tak przygotowany worek włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika a następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego!