Pierogi z jagodami

Latem nie może zabraknąć u nas choćby jednej porcji pierogów z jagodami. W ubiegłym roku dodałam również do przepisów pyszne pierogi z jagodami i twarogiem, a teraz pora na te tradycyjne. Do farszu jagodowego daję odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu jagody podczas jedzenia nie wypływają ani nie pryskają. Zrobiłam je używając ciasta na maślance, lecz możecie użyć każdego swojego ulubionego. Polecam bardzo :)

Składniki:

Ciasto pierogowe na maślance:

  • 1/2 kg mąki
  • do 1/2 l maślanki (dałam letnią)
  • 1/2 łyżeczki soli
Przesiać mąkę z solą do misy miksera lub na stolnicę, partiami dolewać maślankę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk. Ilość maślanki zależy od wilgotności mąki. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.
Jagodowy farsz:
  • jagody (około 0.5 l)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Umyte i oczyszczone jagody umieścić w miseczce, wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do podania:
  • słodka śmietanka
  • cukier
  • jogurt

Przygotowanie:

Gotowe ciasto podzielić na części, wałkować na grubość wg upodobań (wałkowałam troszkę grubiej aby jagody podczas gotowania nie wyciekały) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać po porcji jagodowego farszu, zlepić brzegi pieroga (lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.

Pierogi podałam polane słodką śmietanką, obsypane delikatnie cukrem.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz