Schabowe z serem

Zgrzeszyłabym pisząc, iż zwykłe schabowe nam się znudziły. Bardzo często pojawiają się na naszym stole i to w tradycyjnej formie. Choć najprostsze kotlety schabowe bardzo lubimy, tym razem troszkę je urozmaiciłam przygotowując je z żółtym serem, który po usmażeniu był mięciutki i ciągnący. Po dawce takich kalorii ponad pół dnia spędziliśmy na pracach ogrodowych dość ciężko pracując niczym na siłowni, także zostało spalone i wybaczone :)

Składniki:

  • kotlety schabowe
  • ser żółty 
  • sól 
  • mąka
  • rozkłócone jajko z odrobiną soli
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety schabowe osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa (aby nie pryskało polecam mięso przykryć folią spożywczą i rozbijać przez folię). Kotlety oprószyć solą z obydwu stron (do schabowych nie używam pieprzu, tylko soli – ale można użyć dowolnych przypraw i ziół).

Kotlety rozłożyć na desce.

Na połowę kotleta nałożyć ser żółty – plaster grubości 1 cm, lub kawałki sera, jak u mnie.

Kotlety złożyć na pół, zawijając lekko brzegi, tworząc paczuszkę.

Tak przygotowane kotlety obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni porządnie rozgrzać tłuszcz. Smażyć na złoto z obydwu stron, następnie przykryć patelnię pokrywą, zmniejszyć moc palnika i podsmażyć jeszcze około 5 min. Po tym czasie wyłączam palnik pod kotletami ale zostawiam patelnię z pokrywą do czasu przygotowania reszty obiadu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.