Crumble czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Też tak macie, że z ciasta lubicie właśnie najbardziej owoce i kruszonkę? Jeśli tak to deser jest właśnie dla Was. Posiłkowałam się przepisem na crumble Nigelli Lawson z jabłkami, które już od dawna jest już na blogu. Tym razem do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, które nadały kruszonce przyjemny kokosowy aromat i posmak a owoce najpierw lekko skarmelizowałam. Pysznie i aromatycznie wyszło :)
Składniki:
Owoce:
- 1 kg brzoskwiń
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Umyte brzoskwinie pokroić w dość dużą kostkę. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypać cukier, gdy się skarmelizuje dodać masło i pokrojone brzoskwinie. Podgrzewać do momentu aż masło się stopi i część soku z owoców odparuje. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek. Użyłam 4 ramekinów o średnicy 11,5 cm.
W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę (ja masło roztopiłam). Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.
Podawać jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z kulką lodów czy z bitą śmietaną.
Smacznego!