Kokosowe crumble z brzoskwiniami

Crumble czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Też tak macie, że z ciasta lubicie właśnie najbardziej owoce i kruszonkę? Jeśli tak to deser jest właśnie dla Was. Posiłkowałam się przepisem na crumble Nigelli Lawson z jabłkami, które już od dawna jest już na blogu. Tym razem do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, które nadały kruszonce przyjemny kokosowy aromat i posmak a owoce najpierw lekko skarmelizowałam. Pysznie i aromatycznie wyszło :)

Składniki:

Owoce:
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
Kokosowa kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 110 g zimnego masła w kawałkach
  • 6 łyżek cukru 

Przygotowanie:

Umyte brzoskwinie pokroić w dość dużą kostkę. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypać cukier, gdy się skarmelizuje dodać masło i pokrojone brzoskwinie. Podgrzewać do momentu aż masło się stopi i część soku z owoców odparuje. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek. Użyłam 4 ramekinów o średnicy 11,5 cm.

W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę (ja masło roztopiłam). Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.

Podawać jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z kulką lodów czy z bitą śmietaną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.