Ciasto z musem cukiniowym, bez pieczenia

Cukinia popularna jest w wypiekach, najczęściej w ciastach czekoladowych, gdzie jest tylko dodatkiem, gra drugoplanową rolę zapewniając ciastu wilgotność. Postanowiłam z cukinii zrobić mus, tak jak się robi mus jabłkowy, z dodatkiem galaretki. Cukinia ma to do siebie, że chłonie smaki dodatków, w tym przypadku galaretki. Użyłam galaretek jabłkowo-miętowych i całość wyszła lekka jak puch, orzeźwiająca. Pyszna po prostu :) I kto się domyśli, że to cukinia?

Składniki:

Mus z cukinii:
  •  1 kg cukinii
  • woda do podlania cukinii
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka (smak dowolny, ale najlepsze to zielona lub zółta: cytrynowa, agrestowa, jabłko-mięta, kiwi)
Masa:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka zimnej wody
  • cała porcja musu z cukinii
Dodatkowo:
  • biszkopty
  • galaretka (smak taki jak do musu z cukinii)

Przygotowanie:

Przygotować mus z cukinii: cukinię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warto użyć młodej, wtedy ma malutkie pesteczki. Cukinię umieścić w garnuszku, podlać odrobiną wody i gotować do miękkości, aż się rozpadnie – około 30 min. Gdy się rozgotuje zblendować na gładki mus, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika i do gorącego musu dodać galaretkę (sam proszek), wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki. Mus schłodzić.

Blachę (u mnie 25 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć biszkoptami.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej kremówki aby ją zahartować, następnie ciągle ubijając dodać żelatynę  do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia.

Część białej masy wylać na biszkopty – około 1/3 tak, aby biszkopty były przykryte. Do reszty śmietanowej masy dodać przygotowany wcześniej mus cukiniowy i całość zmiksować. Wylać na masę śmietanową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

Smacznego!

Dodaj komentarz