Składniki:
- 1 kg cukinii
- woda do podlania cukinii
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 galaretka (smak dowolny, ale najlepsze to zielona lub zółta: cytrynowa, agrestowa, jabłko-mięta, kiwi)
- 600 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka zimnej wody
- cała porcja musu z cukinii
- biszkopty
- galaretka (smak taki jak do musu z cukinii)
Przygotowanie:
Blachę (u mnie 25 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej kremówki aby ją zahartować, następnie ciągle ubijając dodać żelatynę do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia.
Część białej masy wylać na biszkopty – około 1/3 tak, aby biszkopty były przykryte. Do reszty śmietanowej masy dodać przygotowany wcześniej mus cukiniowy i całość zmiksować. Wylać na masę śmietanową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki.