Kurczak z kardamonem pieczony na warzywach

Niektóre opakowania mają bardzo ciekawe przepisy. Tak było w przypadku nowości od firmy Kamis, złocistej przyprawy z kardamonem. Oczywiście przyprawy nie kupiłam, użyłam swojej domowej przyprawy złocistej do kurczaka dodając dodatkowo kardamon i kurczak wyszedł fantastyczny a warzywa bardzo aromatyczne. Plusem jest niewątpliwe to, iż za jednym razem mamy mięso jak i warzywny dodatek. Można podać z ryżem, pieczywem lub zjeść ot tak bez niczego. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Kurczak:
  • 3 ćwiartki z kurczaka lub 6 pałek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka (20 g)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Warzywa:
  • 3 duże marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej (dałam zieloną)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, ćwiartki przekroić na pół (udko i podudzie), ewentualnie oczyścić i oprószyć solą z każdej strony (domowa mieszanka przypraw nie zawiera soli). W miseczce wymieszać olej z przyprawami i porządnie natrzeć powstałą pastą kurczaka. Mięso włożyć do pojemnika z przykrywką i zostawić do zamarynowania na kilka godzin, najlepiej na noc.

Obraną marchew pokroić na kawałki długości około 4 cm, następnie każdy kawałek przekroić wzdłuż na 4 słupki. Fasolkę oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki długości marchewki. Cebulę pokroić w grubsze piórka.

Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wyłożyć przygotowane warzywa, wymieszać z masłem, miodem, sokiem z cytryny i oprószyć solą. Na warzywa ułożyć pałki kurczaka, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec 60 min z pokrywą, następnie zdjąć pokrywę i zapiekać dalej aż skórka będzie ładnie przyrumieniona i chrupiąca.

Podałam z ryżem na sypko.

Smacznego!

Dodaj komentarz