Niektóre opakowania mają bardzo ciekawe przepisy. Tak było w przypadku nowości od firmy Kamis, złocistej przyprawy z kardamonem. Oczywiście przyprawy nie kupiłam, użyłam swojej domowej przyprawy złocistej do kurczaka dodając dodatkowo kardamon i kurczak wyszedł fantastyczny a warzywa bardzo aromatyczne. Plusem jest niewątpliwe to, iż za jednym razem mamy mięso jak i warzywny dodatek. Można podać z ryżem, pieczywem lub zjeść ot tak bez niczego. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Kurczak:
- 3 ćwiartki z kurczaka lub 6 pałek
- 2 łyżki oleju
- sól
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka (20 g)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Warzywa:
- 3 duże marchewki
- 200 g fasolki szparagowej (dałam zieloną)
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, ćwiartki przekroić na pół (udko i podudzie), ewentualnie oczyścić i oprószyć solą z każdej strony (domowa mieszanka przypraw nie zawiera soli). W miseczce wymieszać olej z przyprawami i porządnie natrzeć powstałą pastą kurczaka. Mięso włożyć do pojemnika z przykrywką i zostawić do zamarynowania na kilka godzin, najlepiej na noc.
Obraną marchew pokroić na kawałki długości około 4 cm, następnie każdy kawałek przekroić wzdłuż na 4 słupki. Fasolkę oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki długości marchewki. Cebulę pokroić w grubsze piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wyłożyć przygotowane warzywa, wymieszać z masłem, miodem, sokiem z cytryny i oprószyć solą. Na warzywa ułożyć pałki kurczaka, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec 60 min z pokrywą, następnie zdjąć pokrywę i zapiekać dalej aż skórka będzie ładnie przyrumieniona i chrupiąca.
Podałam z ryżem na sypko.
Smacznego!