Pyszny lekki deser z użyciem fantastycznych śliwek pieczonych z rozmarynem. Podałam w szklaneczkach, lecz równie dobrze można zrobić tradycyjny sernik na zimno w tortownicy, wykładając dno gotowymi biszkopcikami lub piekąc spód samemu. Bardzo szybko zastygają, można już jeść po 2 godzinach chłodzenia. Porcja na sześć szklaneczek o pojemności 250 ml lub tortownicę o średnicy 21-23 cm. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Śliwki pieczone z rozmarynem:
- 500 g śliwek
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 2-3 łyżki cukru (do smaku, można pominąć)
Śliwki umyć, przekroić na pół pozbywając się pestek i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Między śliwki włożyć gałązkę rozmarynu, całość posypać delikatnie cukrem – możemy również cukier całkiem pominąć. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200 oC (ustawiłam funkcję termoobieg + grzałka górna) i piec około 30 min licząc czas od momentu osiągnięcia 200 oC. Gałązkę rozmarynu usunąć. Połowę śliwek zblendować na gładki mus, resztę zostawić w całości do dekoracji deseru. Śliwki można przygotować nawet dzień wcześniej.
Masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
- 3/4 szklanki cukru pudru (lub do smaku) – część można zastąpić waniliowym
- 7 łyżeczek żelatyny (24 g)
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g pieczonych śliwek z rozmarynem – zblendowanych
Przygotowanie:
Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Na końcu do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.
Do uszykowanych szklaneczek rozłożyć równomiernie 3/4 masy jogurtowej. Szklanki na chwilę wstawić do lodówki. Do reszty masy jogurtowej dodać część zblendowanych pieczonych śliwek z rozmarynem i zmiksować do połączenia. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Powstałą masę rozłożyć równomiernie do szklaneczek z masą jogurtową. Serniczki ponownie wstawić do lodówki. Gdy masa jogurtowo-śliwkowa zastygnie, udekorować serniczki resztą pieczonych śliwek, gdy został sok z pieczenia polać po wierzchu serniczków.
Smacznego!