Dżem gruszkowy z wanilią

Zawsze wydawało mi się, że dżemy i konfitury z gruszek są mdłe, jałowe i bez fajerwerków. Nigdy nie robiłam bo nie widziałam w tym sensu. W tym roku nasza grusza pięknie obrodziła, większość owoców zrobiłam w syropie, troszkę ususzyłam, jedliśmy też świeże owoce na bieżąco ale podczas obierania gruszek do syropu natrafiłam na gruszki zbyt miękkie, które nie nadają się do słoików. Postanowiłam zrobić dżem na próbę. Dodałam też laskę wanilii i sok z cytryny. Posłodziłam zupełnie na końcu, tylko do smaku. Całość wyszła przepyszna i całkowicie zmieniłam zdanie o gruszkowych dżemach. Dobrze, że jeszcze owoce na drugiej, późniejszej gruszy dojrzewają :)

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 1 laska wanilii
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku (dałam niecałą szklankę)

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągnąć nasionka wanilii, dodać do garnka z gruszkami wraz z pozostałą laską.

Całość wstawić na palnik i na minimalnej mocy smażyć dżem – wraz ze wzrastającą temperaturą wanilia będzie stopniowo oddawała swój aromat. Smażyć aż do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji, u mnie około 2 godz. Można całość rozłożyć na raty i smażyć po godzince dziennie.

Kiedy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji wyciągnąć pustą laski wanilii, zwiększyć moc palnika, dodać cukier i sok z cytryny do smaku. Całość tylko zagotować.

Gorący dżem przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Z jednego kg owoców wyszły mi dwa słoiczki o pojemności 250 ml, nie pasteryzowałam bo zjedliśmy na bieżąco.

Pasteryzacja w piekarniku – słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.