Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej, z grilla

Pogoda w miniony weekend bardzo dopisała, były wyjazdy, były też posiłki na świeżym powietrzu, m.in. złocisty filet z kurczaka w marynacie jogurtowej zrobionej spontanicznie z użyciem domowej mieszanki przypraw do drobiu. Może wreszcie pokusicie się o jej przygotowanie? Efekt był fantastyczny, kurczak wyszedł aromatyczny, soczysty i smaczny. Oczywiście takie filety zamiast na grillu z prawdziwego zdarzenia możemy przygotować na patelni grillowej. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3 duże filety z piersi kurczaka (miałam 700 g)
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli (gdy lubicie więcej soli dajcie 1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do kurczaka „złocistej”

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i osuszyć. Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół, aby z każdej piersi otrzymać 2 kotlety. Kotlety przełożyć do pojemnika lub miski.

W miseczce wymieszać jogurt z olejem, solą i przyprawą „złocistą”. Gotową marynatą zalać filety z kurczaka i dobrze wymieszać, aby każdy filet był dobrze w niej obtoczony. Mięso marynować min 2-3 h, jednak najlepsze jest po około 8-12 h marynowania.

Filety grillować z dwóch stron na dobrze rozgrzanym ruszcie po około 6-7 min z każdej strony.

Smacznego! 

Dodaj komentarz