Kaszanka z grilla, z jabłkiem i cebulą

Kaszanka to jeden z wyrobów, który się lubi albo nie. Ja zdecydowanie należę do tych osób, które dobrą kaszanką nie pogardzą, tym bardziej przygotowaną na grillu, z jabłkiem i cebulką. Kaszankę grilluję dość długo, aby cebulka i jabłko zmiękły. Zawinięte w folię cukiereczki z kaszanką układam na brzegach rusztu, gdzie ciepło dochodzi ale nie ma pod spodem największego żaru. Podczas gdy na centralnym miejscu inne grillowe przysmaki się robią, kaszanka z jabłkiem i cebulką bez pośpiechu się duszą. Na samym końcu gdy wszystko inne jest gotowe, na chwilę kaszankę przekładam na sam środek i już jest gotowa :) Przygotowanie kaszanki od początku na środku rusztu zajmie około 20-25 min, moim sposobem gdzieś z tyłu tyle, ile czasu zajmie grillowanie innych rzeczy :) Na jedną kaszankę przeznaczam pół cebuli i ćwiartkę jabłka, jednak proporcje zależą tylko i wyłącznie od waszego gustu :)

Składniki:

  • 4 kaszanki
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • sól
  • majeranek
  • folia aluminiowa
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę z jabłkiem przełożyć do miski, oprószyć solą i majerankiem, wymieszać.
Przygotować 4 kwadraty folii aluminiowej, położyć stroną błyszczącą ku górze. Każdy arkusz folii lekko skropić olejem. Na każdy arkusz folii położyć kaszankę (ściągam flak), przy kaszankach równomiernie rozłożyć przygotowaną cebulę z jabłkiem i dokładnie zawinąć folię, tworząc paczuszkę/cukiereczek.

Tak przygotowane kaszanki układać na ruszcie, grillować aż cebulka z jabłkiem zmiękną. Trwa to około 20-25 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.