Roladki z łososiem wędzonym to szybki pomysł na pyszną kolację lub przekąskę. Najlepsze są na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu, w naszym przypadku był to sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem. Na warstwę łososia wędzonego można położyć jeszcze warstwę startego sera, jednak ze względu na to iż ciasto francuskie jest dość tłuste samo w sobie, z sera zrezygnowałam. Można również roladki obsypać czarnuszką lub innymi ziarnami. Pomysł zaczerpnęłam z filmiku na FB strony Winiary. Polecam bardzo :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 1 jajko
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Ciasto francuskie rozłożyć na desce, na cieście rozłożyć warstwę łososia wędzonego i zwinąć ciasto francuskie w roladę wzdłuż dłuższego boku, tak żeby zostało na końcu troszkę ciasta. Brzeg posmarować jajkiem i zwinąć do końca, lekko roladę sklejając. Roladę pociąć na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, posmarować resztą jajka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec około 15-20 min do zezłocenia. Podawać na ciepło lub zimno w towarzystwie ulubionych sosów.
Smacznego!