Zielona pizza – ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza inna niż tradycyjna, zamiast sosu pomidorowego – pyszny, kremowy szpinak i do tego mozzarella. To wszystko, skromnie acz smacznie. Możecie wykorzystać podany przepis na ciasto lub skorzystać ze swojego ulubionego. Taka pizza podana z sosem czosnkowym smakowała wybornie. Skusicie się? :)

Składniki:

Spód do pizzy (3 spody):
  • 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu 
  • 1,5 szklanki letniej wody 
  • 3,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) 
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatki do pizzy (na jedną 30 cm):

Szpinak:

  • 250 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki kremówki
Dodatkowo:
  • 1 kulka mozzarelli (starta na tarce)

Przygotowanie:

Szpinak:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dorzucić cebulkę i przesmażyć na złoto, na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmażyć. Do zezłoconej cebulki dodać szpinak (mrożonego nie trzeba rozmrażać) i podgrzewać na dużej mocy palnika ciągle mieszając aż szpinak się rozmrozi. Na końcu dodać odrobinę kremówki. Wymieszać na gładką masę, lekko jeszcze odparowując śmietankę, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak powinien mieć wyrazisty smak.

Ciasto:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, szklankę letniej wody, oliwę z oliwek lub olej.

Zrobić rozczyn – w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty.

Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 – 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.

Na rozłożonym cieście rozsmarować przygotowany szpinak. Posypać startą na tarce mozzarellą.

Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika – u mnie maksymalna temperatura 250oC z funkcją grzania góra-dół. Piec do zezłocenia brzegów i spodu – około 10-15 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *