Pizza hawajska

Sos pomidorowy, wędzony kurczak, ananas, kukurydza, ser żółty i pizza hawajska gotowa :) Pyszna była!

Składniki:

Składniki na sos pomidorowy (na 3-4 spody):

  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
  • przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)

Cebulę pokroić w kostkę, w garnuszku rozgrzać olej lub oliwę i przesmażyć cebulę na złoto. Do usmażonej cebuli dodać resztę składników, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Na końcu zblendować całość.

 

Spód do pizzy (3 spody):
  • 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu 
  • 1,5 szklanki letniej wody 
  • 3,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) 
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatki do pizzy:

  • plastry ananasa pokrojone na kawałki
  • wędzony kurczak (pałka, pierś) pokrojony na kawałki
  • puszka kukurydzy
  • ser żółty starty na tarce

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, szklankę letniej wody, oliwę z oliwek lub olej.

Zrobić rozczyn – w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty.

Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 – 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.

Na rozłożonym cieście rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć kawałki wędzonego kurczaka, ananasa, kukurydzę i całość posypać serem.

Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika – u mnie maksymalna temperatura 250oC z funkcją grzania góra-dół. Piec do zezłocenia brzegów i spodu – około 10-15 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.