Ciasto kokosowe z jabłkami

Szybkie ciasto, które przygotujecie z użyciem dwóch misek i łyżki, niczym muffinki. Inspiracją był przepis Kingi Paruzel w wersji bezglutenowej znaleziony przypadkiem w starej gazetce kulinarnej, odnalazłam go teraz na stronie aby podlinkować źródło. W domu nie stosujemy diety bezglutenowej więc składniki przystosowałam do zawartości mojej szafki, nie dodałam również przyprawy korzennej bo lubię czysty smak kokosów i wyszło niezwykle szybkie, pyszne ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka (zwykłego, migdałowego lub kokosowego)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

Jabłka obrać, jedno pokroić na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę na plastry (będą zdobiły wierzch ciasta). Drugie jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W jednej misce roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Do drugiej przesiać mąkę i sodę, dodać cukier, sól oraz wiórki kokosowe. Do miski z mokrymi składnikami dodać suche i wymieszać do połączenia. Dodać starte jabłko i wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy (miałam średnicę 25 cm, ale lepsza będzie mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C. Piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *