Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 500 g gotowanego mięsa (np. kurczaka z rosołu, wieprzowego)
- 2 niewielkie cebule
- 2 łyżeczki masła sklarowanego lub oleju
- ugotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
- 1/2 szklanki rosołu
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- jajko i bułka tarta do panierowania
- olej lub klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę bez grudek. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min, aby odpoczęło.
Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Ja do smażenia naleśników używam buteleczki ze sprayem, w której mam olej i tylko pryskam na samym początku. Niektórzy do krokietów smażą naleśniki tylko z jednej strony – ja smażę tradycyjnie z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Gotowane mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, odłożyć. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci, dołożyć zmielone mięso z warzywami, następnie dodać pół szklanki rosołu, zagotować i poddusić aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ostygnie dodać bułkę tartą, surowe jajka i wymieszać.