Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny (najlepsza samodzielnie zmielona)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz (daję 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu)
- 1/3 szklanki zimnej wody
- mąka do obtaczania pulpetów
- olej do smażenia
- 1 cebula (drobno pokrojona w kosteczkę)
- 1 puszka pomidorów krojonych (500 g świeżych pomidorów lub 500 g passaty pomidorowej)
- 2 średniej wielkości jabłka (winne lub słodko-winne) – wraz ze skórką pokrojone na kawałki, bez gniazd nasiennych
- tymianek
- sól i pieprz
- odrobina cukru (w razie potrzeby)
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
W misie umieścić mieloną wołowinę, dołożyć podsmażoną cebulkę z czosnkiem, przyprawy oraz dobrze roztrzepane i napowietrzone jajko. Całość dokładnie wyrobić (wyrabiam mikserem z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie ciągle wyrabiając wlać wodę i ponownie wyrobić. Z masy formować klopsy, obtaczać w mące i w rondlu, w którym przesmażaliśmy cebulkę podsmażyć na dość sporym ogniu i krótko, tak aby były tylko podsmażone. Klopsy wyciągnąć a w tym samym garnku przygotować sos – cebulkę podsmażyć na złoto, dodać pokrojone jabłka i chwilkę podsmażyć, dodać puszkę pomidorów i poddusić chwilkę. Następnie całość zblendować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, w razie potrzeby odrobiną cukru. Do sosu przełożyć podsmażone wcześniej klopsy wołowe i całość poddusić na minimalnym ogniu około 30-40 minut.
Podawać wg upodobań – podałam z makaronem pełnoziarnistym a całość posypałam świeżą natką pietruszki.