Chałwowiec na biszkopcie, z dżemem

Ciasto dla fanów chałwy – delikatny biszkopt, nadający charakteru i przełamujący słodycz dżem z czarnej porzeczki, genialny krem chałwowy z przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku i delikatna warstwa śmietanki balansująca całość. Nie da się ukryć, ciasto bardzo słodkie ale któż każe zjeść całą blachę od razu? Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić chęć na słodkie. Jednym słowem przepyszne.

Składniki (blaszka 29 cm x 25 cm):

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Krem chałwowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej
Warstwa śmietanowa:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (200 g)
  • pokruszona chałwa do dekoracji
  • czekolada gorzka na wierzch

    Przygotowanie:

    Biszkopt: 

    Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

    Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

    Krem chałwowy:

    Ugotować budyń: do garnuszka wlać szklankę mleka i wsypać cukier. Garnek wstawić na palnik. W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki oraz żółtko. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje zmniejszyć moc palnika i wlać rozrobione mąki z żółtkiem, ugotować budyń ciągle i energicznie mieszając. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i wierzch nakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu – w ten sposób unikniemy kożucha. Budyń ostudzić do temperatury pokojowej a następnie schłodzić w lodówce – budyń zatem można ugotować dzień wcześniej.
    Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać ugotowany, wystudzony budyń i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
    Warstwa śmietanowa:

    Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Na końcu dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.

    Złożenie całości:
    Upieczony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki, następnie wyłożyć krem chałwowy, na krem wyłożyć warstwę śmietanki i całość udekorować pokruszoną chałwą oraz wiórkami startej na tarce czekolady. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.