Zupa jagodowa

Cudownie było otworzyć w listopadzie woreczek z mrożonymi jagodami i przygotować pyszną zupę owocową. Zupa owocowa jest to ulubiona zupa mojej córci, na pierwszym miejscu jest zawsze wiśniowa a później już każde inne, np. truskawkowo-jagodowa lub jagodowa. I koniecznie z makaronem muszelkami – nie wiem skąd u niej taka fanaberia :)

Składniki:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 szklanki wody
  • cukier – do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 1/4 szklanki wody
Do podania:
  • makaron, ryż, kluseczki
  • słodka śmietanka
  • jogurt grecki

Przygotowanie:

Opłukane i przebrane jagody (lub mrożone) umieścić w garnuszku, zalać wodą i wstawić na palnik, gotować pod przykryciem około 7-10 min na małej mocy palnika aby gotowane jagody powoli oddały swój smak. Posłodzić do smaku cukrem, wlać sok z cytryny a następnie rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zagotować i pogotować chwilkę aż zupa straci surowy posmak mąki.

Podawać wg upodobań – z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Ze słodką śmietanką lub kleksem jogurtu, tak jak lubicie.

Smacznego!

Dodaj komentarz