Julci proste mini domki z piernika .. ot tak prosto z serca!

W codziennym życiu, przy notorycznym pędzie ciężko nam czasami się zatrzymać i złapać wspólnie spędzone z najbliższymi chwile. Dlatego grudzień to czas, kiedy bez względu na wszystko znajdujemy z córcią czas na przygotowanie świątecznych pierniczków. W tym dniu nie przejmujemy się powstałym w trakcie wręcz artystycznej pracy bałaganem, rozsypaną gdzieniegdzie mąką, brudnymi od lukru ubraniami i oblepionymi tym samym lukrem rzeczy, które w trakcie pracy chwyci córka. To taki wieczór, gdzie ja zmieniam się w pomocnika wykonując to, czego córcia z racji bezpieczeństwa zrobić nie może, pozwalając jej na samodzielną i kreatywną pracę, ubierając się w cierpliwość i wyrozumiałość. Powstają wtedy najcudowniejsze pierniczki, zrobione prosto z serca. W tym roku oprócz tradycyjnych pierniczków powstały mini domki, których konstrukcję potrafiło zrobić dziecko – bez szablonów, bez dopasowywania ścian, z użyciem zwykłej kwadratowej foremki i swojej wyobraźni. To właśnie one będą zdobić nasz stół wigilijny, zapakowane w uroczego cukiereczka aby się nie zakurzyły. I jeśli mam zgłosić przepis do akcji odnośnie pieczenia prosto z serca to nie wyobrażam sobie zgłosić nic innego aniżeli te malutkie domki, zrobione prosto z małego serduszka.

Składniki:

  • 2 łyżki miodu 
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika (użyłam domowej)
  • 1 łyżeczka kakao
Lukier królewski:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki, gęsty lukier. Gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru.
Do dekoracji:
  • posypki Decorada marki Delecta (u nas maczek truskawkowy oraz kuleczki zbożowe różowe)

Przygotowanie:

Masło, cukier, miód i przyprawę do piernika umieścić w rondelku i powoli na małym palniku podgrzać do rozpuszczenia cukru i masła, dodatkowo przyprawa powoli uwolni swój aromat. Zostawić do przestygnięcia. Następnie mieszankę wlać do misy miksera, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Można schować do lodówki nawet na kilka godzin. Schłodzone lepiej się wałkuje.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypując je mąką. Wycinać kwadratową foremką pierniczki – 6 sztuk na jeden domek. U nas foremka o boku 4 cm. Dodatkowo wycinać dowolne kształty np. jako ozdoby, figurki, podstawę piernikowych domków.

Pierniczki przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180oC piekarnika i piec ok 10 min. Uważać aby nie przyrumienić pierniczków – wtedy są gorzkie.

Z upieczonych kwadratowych pierniczków sklejać za pomocą lukru królewskiego domki. Ozdabiać wg uznania, dekorując posypkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz