Fantazyjne drożdżówki z marmoladą

Ciasto drożdżowe mojej babci i mamy, które niejednokrotnie pojawiło się już na blogu. To właśnie z tego przepisu piekę wszelkie drożdżówki i rogale. Ciasto jest puszyste i bardzo plastyczne, idealne do formowania różnych fantazyjnych kształtów, tak jak w przypadku tych drożdżówek. Niby zwykła drożdżówka z marmoladą a jak ładnie wygląda :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
  • marmolada twarda (lub inne dowolne nadzienie)
  • coś do dekoracji (użyłam cukier Kandyz kruszony Diamant)

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypując mąką na prostokąt i pociąć na prostokąty o wymiarach około 7 cm x 14 cm. Każdy prostokąt naciąć do połowy niczym grzebień. Na brzeg ciasta bez nacięć nałożyć marmoladę lub inne nadzienie i zwinąć tak jak rogala.

Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia. Piekłam obie blachy na raz, z funkcją termoobiegu. 
Drożdżówki po upieczeniu wystudzić.
* Można oczywiście z tego ciasta zawinąć rogale, lub uformować tradycyjne okrągłe drożdżówki i posypać kruszonką.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.