Racuszki drożdżowe z jabłkami

Racuszki z jabłkami – uwielbiamy na obiad, podwieczorek lub kolację. Najlepsze takie z kawałkami jabłek posypane cukrem pudrem. Smażymy na dość sporej ilości oleju, ale ciasto dobrze usmażone na porządnie rozgrzanym tłuszczu go nie chłonie. Co tu dużo mówić – pyszności :) Przepis już od dawna na blogu w formie plastrów jabłek smażonych w cieście drożdżowym. Którą wersję wolicie?

Składniki (około 12 szt):

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 12 g drożdży
  • 2 duże jabłka 
  • cukier puder do podania
  • olej rzepakowy do smażenia

    Przygotowanie:

    Do miski w której będziemy robić ciasto włożyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do drożdży dodać sól, mąkę i jajko, wymieszać aby nie było grudek – ja to robię w robocie planetarnym.
    Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
    Przygotować jabłka – umyte jabłka pokroić na drobne półplasterki lub zetrzeć na tarce i dodać do wyrośniętego ciasta drożdżowego, wymieszać.
    Łyżką moczoną w gorącej wodzie (ciasto nie będzie się kleić do łyżki) nabierać porcje ciasta i smażyć na oleju na rumiano z obydwu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć resztę tłuszczu, podawać posypane cukrem pudrem lub jak lubicie.

    Z tego samego przepisu robię plastry jabłek w cieście drożdżowym.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz