W sezonie najlepsza zupa jarzynowa to taka na świeżych warzywach. Zimą można wykorzystać mrożone, nic nie straci na smaku. Pyszna, rozgrzewająca, zwykła i smaczna zupka :)
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g różyczek brokuła (świeże lub mrożone)
- 200 g różyczek kalafiora (świeże lub mrożone)
- 200 g marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 l bulionu np. drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki (można pominąć)
- posiekany koperek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
W garnku z grubym dnem roztopić masło i przesmażyć na złoto cebulkę, dodać ziemniaki i marchewkę, chwilkę podsmażyć. Warzywa zalać bulionem, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować aż będą miękkie – około 15-20 min. Dodać różyczki brokuła i kalafiora, pogotować około 5 min, na końcu zabielić śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekany koperek i podawać.
Smacznego!