Zupa jarzynowa z brokułem, kalafiorem, marchewką i ziemniakami

W sezonie najlepsza zupa jarzynowa to taka na świeżych warzywach. Zimą można wykorzystać mrożone, nic nie straci na smaku. Pyszna, rozgrzewająca, zwykła i smaczna zupka :)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g różyczek brokuła (świeże lub mrożone)
  • 200 g różyczek kalafiora (świeże lub mrożone)
  • 200 g marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 l bulionu np. drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki (można pominąć)
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

W garnku z grubym dnem roztopić masło i przesmażyć na złoto cebulkę, dodać ziemniaki i marchewkę, chwilkę podsmażyć. Warzywa zalać bulionem, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować aż będą miękkie – około 15-20 min. Dodać różyczki brokuła i kalafiora, pogotować około 5 min, na końcu zabielić śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekany koperek i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.