Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (miałam łopatkę)
- sól i pieprz
- 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki (część można zastąpić ostrą)
- 2-3 łyżki mąki
- 3 cebule
- 1 duża papryka (dałam czerwoną)
- olej do podsmażenia
- 2 szklanki wody lub bulionu
Przygotowanie:
W międzyczasie rozgrzać wolnowar.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę lub paseczki.
Mięso oprószyć mąką. Na szerokiej patelni rozgrzać olej i na dość dużej mocy palnika przesmażyć mięso, jeśli mamy mniejszą patelnię warto przesmażyć mięso w dwóch turach – mięso ma się przyrumienić, a jak od razu wrzucimy dużą ilość na małą powierzchnię to zamiast się rumienić zacznie puszczać soki.
Przesmażone mięso włożyć do naczynia wolnowaru, można nakryć pokrywę (ja nakrywam dopiero na końcu).
Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, do złotej cebuli dodać paprykę i chwilkę razem przesmażyć (jeśli wolicie jędrną paprykę w gulaszu, dodajcie ją dopiero pod koniec duszenia w wolnowarze) – przesmażone warzywa dodać do mięsa w wolnowarze. Na patelnię po smażeniu wlać bulion lub wodę, zagotować wymywając cały pozostawiony smak, następnie przelać do wolnowaru. Nakryć pokrywę i udusić do miękkości. Dusiłam 1 h na poziomie HIGH, a następnie 8 h na poziomie LOW.
Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.
Tradycyjnie:
Mięso oczyścić, obkroić z błonek i pokroić na kostkę. Oprószyć solą i pieprzem (na 1 kg mięsa używam 1 łyżeczkę soli oraz 0,5 łyżeczki pieprzu), posypać papryką mieloną, wymieszać i odstawić w pojemniku z pokrywką na kilka godzin w chłodne miejsce. Zazwyczaj zostawiam na noc.
W szerokim rondlu, w którym będziemy gotować gulasz rozgrzać olej i przesmażyć mięso na rumiano. Dodać cebulę, przesmażyć na złoto. Następnie dodać paprykę. Mięso zalać wodą lub bulionem, tak aby całość była zakryta. Dusić na małej mocy palnika aż mięso będzie miękkie – około 1,5 – 2 godziny.
Pod koniec gotowania można gulasz zagęścić wodą wymieszaną z mąką – 1 łyżkę mąki rozrobić w około 1/4 szklanki wody, dodać do tego ciepłego sosu spod mięsa i ponownie przelać do garnka z gulaszem – pogotować kilka minut aby sos stracił smak surowej mąki.
Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.