Odwrócone ciasto śmietankowe z pomarańczami

Myślałam, że już wyczerpałam wszystkie możliwe opcje modyfikacji mojego ulubionego śmietankowego ciasta z kremówką. Jednak nie :) Niezawodne ciasto w wersji odwróconej i pomarańczowej. Korzystając już z mojego doświadczenia przyłóżcie się do krojenia cienkich plasterków – jedną pomarańczę pokroiłam niedbale, wobec tego jej skórka była grubsza i aż tak nie zmiękła podczas obgotowywania. Gdy jedliśmy ciasto to skórka w tych plasterkach była troszkę za twarda. Ale nie zmienia to faktu iż ciasto wyszło aromatyczne i smaczne :)

Składniki:

Pomarańcze w syropie:
  • 3 pomarańcze
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru

Ciasto ucierane:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić na cienkie plasterki grubości około 2-3 mm. Można również je obrać ze skórki, wtedy nie ma potrzeby sparzyć wrzątkiem.

Na szeroką patelnię wsypać cukier i wlać wodę, zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru, włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 15 min aż skórki staną się przezroczyste i zmiękną.

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Dodać sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zmiksować na gładką masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na dnie ułożyć plasterki pomarańczy odsączone z syropu. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać delikatnie szpatułką.

 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 1600C i piec ciasto około 50 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić 15 minut w formie, następnie zdjąć obręcz z tortownicy, na wierzch ciasta nałożyć talerz i ciasto szybkich ruchem odwrócić. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałym syropem pomarańczowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz