Składniki:
- 3 pomarańcze
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
Ciasto ucierane:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić na cienkie plasterki grubości około 2-3 mm. Można również je obrać ze skórki, wtedy nie ma potrzeby sparzyć wrzątkiem.
Na szeroką patelnię wsypać cukier i wlać wodę, zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru, włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 15 min aż skórki staną się przezroczyste i zmiękną.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Dodać sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zmiksować na gładką masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na dnie ułożyć plasterki pomarańczy odsączone z syropu. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać delikatnie szpatułką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 1600C i piec ciasto około 50 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić 15 minut w formie, następnie zdjąć obręcz z tortownicy, na wierzch ciasta nałożyć talerz i ciasto szybkich ruchem odwrócić. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałym syropem pomarańczowym.