


Składniki:
- 5-6 kotletów schabowych (około 500-600 g schabu)
- mąka do obtaczania schabu
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- masło klarowane do smażenia (lub olej)
- sól (i pieprz)
Przygotowanie:
Na szerokiej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać łyżkę masła klarowanego (lub olej) i zrumienić na dość sporej mocy palnika bitki schabowe z obydwu stron. Bitki zdjąć z patelni. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżką masła klarowanego i przesmażyć na złoto cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i przesmażyć aż zmiękną. Wlać śmietanę kremówkę, zagotować i zmniejszyć moc palnika. Do sosu przełożyć podsmażone wcześniej bitki schabowe, nakryć pokrywę i poddusić całość pod przykryciem aż schab zmięknie – około 20 min. Na końcu można zdjąć pokrywę i w razie potrzeby bardziej odparować sos. Można również sos zagęścić mąką lecz wersja bez mąki jest smaczniejsza. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem (do sosu śmietanowego nie dodaję pieprzu).
Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub wszelkimi kaszami.