Bitki schabowe w sosie śmietanowym z pieczarkami

Schab w innym wydaniu – zamiast tradycyjnych kotletów bitki ze schabu w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z pieczarkami. Bitki lubię wielkości śródręcza, więc każdy kotlet przecięłam na pół i odrobinę rozbiłam tłuczkiem. Zamiast schabu można użyć polędwiczki wieprzowej lub innego mięsa wieprzowego: karkówki, szynki czy łopatki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 5-6 kotletów schabowych (około 500-600 g schabu)
  • mąka do obtaczania schabu
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • masło klarowane do smażenia (lub olej)
  • sól (i pieprz)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Kotlety schabowe przeciąć na pół, każdą część lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą z każdej strony. Bitki schabowe obtoczyć w mące.

Na szerokiej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać łyżkę masła klarowanego (lub olej) i zrumienić na dość sporej mocy palnika bitki schabowe z obydwu stron. Bitki zdjąć z patelni. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżką masła klarowanego i przesmażyć na złoto cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i przesmażyć aż zmiękną. Wlać śmietanę kremówkę, zagotować i zmniejszyć moc palnika. Do sosu przełożyć podsmażone wcześniej bitki schabowe, nakryć pokrywę i poddusić całość pod przykryciem aż schab zmięknie – około 20 min. Na końcu można zdjąć pokrywę i w razie potrzeby bardziej odparować sos. Można również sos zagęścić mąką lecz wersja bez mąki jest smaczniejsza. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem (do sosu śmietanowego nie dodaję pieprzu).

Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub wszelkimi kaszami.

Smacznego!

Dodaj komentarz