Świetny sposób na zagospodarowanie pieczywa, które już świeżością nie grzeszy. Tosty francuskie to nic innego jak pieczywo pszenne smażone w jajku na słodko. Jajka zazwyczaj rozkłócam z mlekiem i kremówką- wydaje mi się, że wtedy są bardziej aksamitne. Można również zamiast mieszanki mleka i kremówki dodać pół szklanki słodkiej śmietanki np. 12% lub 18%. Podane z ulubionymi dodatkami i owocami będą świetną propozycją nie tylko na śniadanie, ale na kolację czy słodki podwieczorek :)


Składniki:
- pieczywo pszenne (chleb tostowy, bagietka, chałka)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kremówki (można zastąpić mlekiem)
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżeczki cukru
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Do podania:
- świeże owoce
- konfitury, dżemy, frużelina
- cukier puder
- miód, syrop klonowy
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić na kromki. W miseczce rozkłócić jajka z mlekiem, śmietanką i cukrem. Namoczyć w tym pieczywo. Rozgrzać patelnię i na patelni roztopić masło, gdy zacznie skwierczeć smażyć na średniej mocy palnika namoczone pieczywo, na rumiano z każdej strony, po około 2 minuty.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!