Ciasto czekoladowe z drobinkami czekolady na kremówce, z kremem bananowym

Banany i czekolada to bardzo udany duet i świetnie do siebie pasują. Pyszna czapa bananowego kremu wieńcząca wierzch ciasta czekoladowego, na kremówce – a jakże, jeszcze udało mi się przerobić oryginalną wersję. Krem jest tak pyszny, że można go jeść samego w pucharkach, użyć do tortu, babeczek, biszkoptu czy rolady. Serdecznie Wam polecam :)

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej
Krem bananowy:
  • ok. 300 g bananów (wyszły 3 szt)
  • sok z cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 g posiekanej ulubionej czekolady (mleczna, deserowa, biała)

Przygotowanie:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę, na końcu dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać delikatnie szpatułką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 1600C i piec ciasto około 50 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przełożyć na paterę.

Przygotować krem – banany obrać ze skórki, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W misie miksera umieścić kremówkę i serek mascarpone (schłodzone z lodówki) i ubić na sztywną masę. Dodać banany, ponownie rozmieszać i dodać do smaku cukier puder. Wsypać posiekaną czekoladę (zostawić troszkę do posypania na wierzchu) i wymieszać.

Wyłożyć krem bananowy na ostudzone ciasto i posypać tartą lub pokruszoną czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *